Dringend advies voor het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes

payrollkracht
Gepubliceerd op  

30 september 2020 heeft het kabinet het dringende advies gegeven mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Dit advies wordt momenteel nog verder uitgewerkt en zal vrijdag 2 oktober aanstaande verder worden toegelicht. Voorlopig geldt het dringende advies in de volgende publieke binnenruimtes:

-      Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.

-      Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.

-      Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

In de persconferentie van 29 september 2020 zijn een aantal extra maatregelen ingevoerd welke gelden tot tenminste 20 oktober 2020. Mogelijk komt er na deze datum alsnog een nieuwe regel over mondkapjes, omdat het OMT om nieuw advies gevraagd is. Een van de maatregelen is dat ook bij contactberoepen de bezoeken moeten worden geregistreerd. Heb je bijvoorbeeld een kapperszaak of ben je werkzaam bij een kapsalon, dan dienen alle bezoeken te worden geregistreerd volgens de ingestelde maatregel. Daarnaast is ook het dringende advies voor zowel dienstverlener als klant om een mondkapje te dragen.

Als een klant weigert zich te registreren is dit geen reden voor de dienstverlener om toegang tot de ruimte te kunnen weigeren. Een klant is namelijk niet verplicht om contactgegevens af te staan. Wel mag een dienstverlener toegang weigeren op het moment dat de klant weigert een mondkapje te dragen terwijl dienstverlener dit wel verzoekt.

mondkapje rijksoverheid